artesanías, excursións

Chapeau para Cortes de Muuuar

Non é a primeira vez que visitaba unha queixería, non, e menos tras a miña experiencia mexicana, onde fai dous anos coordinei a Ruta del Queso y el Vino no proxecto “Rutas de Querétaro”. Pero Xavi Presas quixo nesta 2ª edición do #CocidoTrip (ao igual que na primeira con Embutidos Lalinense) visitar unha industria agroalimentaria da bisbarra para que a viaxe ao Deza fose completa, é dicir, a parte trip do cocido.

Germán de @cortesdemuar nos cuenta su historia y de el magnífico trabajo con el #queso @cortesdemuar

A post shared by Sporky (@cocidotrip) on

E a empresa escollida foi a silledense Cortes de Muar, unha queixería artesanal que se quere promover máis alá da contorna e chegar a ser un reclamo turístico. Germán e a súa irmá continúan o traballo iniciado polos seus pais, que anos atrás decidiran deixar a explotación gandeira para dedicarse á produción artesanal. Pero esta 2ª xeración quere dar unha volta de rosca e pór en valor o proceso de elaboración, amosar que pode un produto atractivo para o consumo e posicionar o queixo galego coma un produto de calidade. «O Queixo do País é parte de nós» dixo, mentres o mundo virtual estaba tiqui-tiqui cos móbiles, tables e demáis aparellos. Pero o certo, e eles o leván á quintaesencia.

A consecuencia de non ter gando é que agora Costes de Muar «busca produtotes de leite ecolóxico por toda a bisbarra». A fabricación artesanal destes queixos -suaves e cremosos- non ten ningún segredo: leite ecolóxica de vacas galegas alimentadas en pastoreo libre, feito a man e produción limitada. O que os diferencia do resto é a implicación, o cariño con que traballan e poñer o corazón sempre, buscando a textura axeitada e a maduración perfecta, sen recurtar nos tempos. O resultado: medalla de prata no World Cheese Award 2013 celebrado o pasado outono en Birmingham cunha receita británica galeguizaron. Toma, toma e toma!!!

Here we are! @cortesdemuar #cocidotrip

A post shared by Laura (@lauracamino) on

Gonzalo falounos do proceso de fabricación, do leite (con lactosa), co callo, do soro, da auga, das cubas, do moldeado, da maduración, dos gandeiros, dos queseiros e dos afinadores. E tamén comentounos que escolleron ese nome porque «as cortes son o lugar onde as vacas se recollen e múan tras pacer tranquilamente todo o día nos pastos». E queren vencellar esa tranquilidade, ese relax, ao momento de degustar os seus queixos; por iso redundan na mensaxe do “m”: mmmm…

  • Para eles os seus queixos “son un Manxar, elaborados a Man”.
  • Teñen a venta de catro queixos, e cada un corresponde a un nome de vaca: Marela, Morena, Marquesa e Mimosa.
  • E no bonito deseño que lles fixeron unhas rapazas de Compostela para o packaging contan a seguinte mensaxe (transcribo) “con moito Meiro, de gosto Maino e arrecendo a Manteiga, feito con leite Muxido de vacas galegas, que combina ben con Marmelo e Mel, sobre pan Morno, de brando Miolo, provocando Morriña nos que o proban… algo mmmmMagnífico”.

Soberbio el queso de 7 meses de curación!!! @cortesdemuar #cocidotrip

A post shared by La aprendiz de chef (@aprendizdechef) on

A visita rematou cunha degustación de tres variedades con diferente estado de maduración, desde unha pasta branda até un con 7 meses de maduración. Acompañando ao queixo nos puxeron conservas de Artemar. Quero dicir que a maridaxe do queixo curado co polbo afumado estaba exquisita, Roberto P. Marijuán o pode corroborar. Mentres moitos compañeiros estaban facendo compras (está visto que a venta in situ segue a estar vixente por moito comercio on line que queramos), preguntando aos irmáns ou fumando, nós demos boa conta destes bocados.

Cortes de Muar
Queseros Artesanos de Galicia
Negreiros, 6
E-36546 Silleda, Pontevedra
Teléfono: (+34) 609 809 006
Web: www.cortesdemuar.com
Correo-e: artesanos@cortesdemuar.com
P.V.P.: 10,00 € (unha peza de 700 g), tamén os podes mercar online a través de www.hermeneus.es

* desde eiquí agradecer que os instagramers que colguen fotos, pois quedeime sen batería até a hora do cocido e non puiden subir ningunha #fotoqueixo en directo.

Anuncios
Estándar

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s